Βλαστικά κύτταρα και οστική αναγέννηση
Αναγένηση του οστού της άνω γνάθου με βλαστικά κύτταρα
Ερευνητές στο Regea Institute of Regenerative Medicine, University of Tampere, Finland αντικατέστησαν με επιτυχία την άνω γνάθο ασθενούς ηλικίας 65 ετών, με οστικό μόσχευμα που προέκυψε από βλαστικά κύτταρα τα οποία διαχωρίσθηκαν από τον λιπώδη ιστό του ασθενούς και καλλιεργήθηκαν μέσα στην κοιλιακή του χώρα. Τα βλαστικά κύτταρα διαχωρίσθηκαν από λιπώδη ιστό του ασθενούς και καλλιεργήθηκαν για δυο εβδομάδες σε ένα ειδικό διατροφικό μέσο το οποίο περιελάμβανε ορρό αίματος του ασθενούς. Όταν αποκτήθηκε επαρκής αριθμός κυττάρων, οι ερευνητές ενσωμάτωσαν αυτά σε ένα ικρίωμα φωσφορικού ασβεστίου το οποίο τοποθέτησαν στο εσωτερικό της κοιλιακής χώρας του ασθενούς με σκοπό την αναπτυξή του για διάστημα εννέα μηνών. Οι ερευνητές είπαν ότι τα βλαστικά κύτταρα διαφοροποιήθηκαν σε ποικίλλους ιστούς δημιουργώντας ακόμη και αιμοφόρα αγγεία. Το οστικό block αργότερα μεταμοσχεύθηκε στην κεφαλή του ασθενούς και συνδέθηκε με το οστούν του κρανίου με βίδες και με τη βοήθεια μικροχειρουργικής έγινε σύνδεση των αρτηριών και των φλεβών προς τα αγγεία του τραχήλου. Η άνω γνάθος του ασθενούς προηγουμένως είχε αφαιρεθεί λόγω ενός καλοήθους όγκου και ήταν ανίκανος να φάει ή να μιλήσει χωρίς τη χρήση μιας κινητής πρόσθεσης.
Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2008
Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2008
Οστικά μοσχεύματα
Μπορείτε να μου εξηγήσετε τις διαφορές μεταξύ demineralized και mineralized οστικών μοσχευμάτων? Ποιά είναι καλλίτερα για διατήρηση του μετεξακτικού φατνίου και άλλους τύπους οστικής αναγέννησης? Φλοιώδη(cortical) ή σπογγώδη(cancellous) – Γιατί και πότε πρέπει να χρησιμοποιείται ο κάθε τύπος? Μπορεί το πτωματικό μόσχευμα ενός τεμαχίου(block graft Puros) να έχει εξίσου καλά αποτελέσματα όσο τα αυτομοσχεύματα?
Ετικέτες
οστικά μοσχεύματα
Ανακατασκευή οστού κατά τη διάρκεια τοποθέτησης εμφυτευμάτων
Εάν χρειασθεί να εκτελέσουμε τεχνική ανακατασκευής του οστού κατά τη διάρκεια τοποθέτησης εμφυτευμάτων, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εκείνο το οστούν που είναι ακόμη στις χειρουργικές εγγλυφίδες που χρησιμοποιήσαμε κατά τη διάρκεια της οστεοτομίας?
Διάνοιξη κρημνού μετά από ανύψωση ιγμορείου
Σε ασθενή ηλικίας 40 ετών έγινε ανοιχτή ανύψωση του εδάφους του ιγμορείου με τοποθέτηση βόειου αλλομοσχεύματος. Το παράθυρο κλείσθηκε με τοποθέτηση(σταυρωτά) διπλής μεμβράνης κολλαγόνου και έγινε συρραφή του κρημνού.
Μετά διάστημα 4 ημερών ο κρημνός άνοιξε και τμήμα του μοσχεύματος χύθηκε στη στοματική κοιλότητα.
Ποιό είναι το πρωτόκολλο αντιμετώπισης που προτείνετε?
Πιο είναι το μέλλον του μοσχεύματος? Θα δημιουργήσει οστούν? Θα επιμολυνθεί?
Μετά διάστημα 4 ημερών ο κρημνός άνοιξε και τμήμα του μοσχεύματος χύθηκε στη στοματική κοιλότητα.
Ποιό είναι το πρωτόκολλο αντιμετώπισης που προτείνετε?
Πιο είναι το μέλλον του μοσχεύματος? Θα δημιουργήσει οστούν? Θα επιμολυνθεί?
Ετικέτες
ανύψωση εδάφους ιγμορείου,
διάνοιξη κρημνού
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)